Caminaires de les Faldes del Montseny

Caminaires de les Faldes del Montseny

dimarts, 11 d’octubre del 2016

Visita a Solsona

Data de la sortida: 5 d'octubre 2016
Sortida preparada per Manel Carbó, Isabel Molina.
Participants: 31 Caminaires.
Aquesta visita forma part d'un conjunt d'activitats que durant dos dies hem realitzat el Caminaires combinant visites culturals i itineraris de Natura.

Desplaçaments amb autocar.
(Autocars Samblas.
Conductor: Toni. El nostre agraïment per la seva amabilitat i professionalitat en el servei)
Solsona, capital de la comarca del Solsonès.  9.004 habitants.

Visita guiada concertada amb la Oficina de turisme de Solsona.

La nostra guia Esther ens acull a les portes del nucli antic de la ciutat, passat el pont sobre el riu Negre, que travessa la ciutat.

Som al Portal del Pont, un dels tres que han resistit els pas dels temps des de la construcció de les muralles cap a l'any 1303. Unes muralles que feien 16 m. d'alçada i tenien 21 torres de defensa.
L'actual portal, d'estil neoclàssic del segle XVIII.

Passat el portal ens trobem davant de la catedral. Solsona és seu de bisbat des de 1593, creat pel papa Climent VIII a petició del rei Felip II, qui, l'any següent (1594) concedí el títol de ciutat.

Con s'aprecia, la porta principal també va ser reformada en l'estil neoclàssic.

Tot i la gran destrossa que suposà aquesta reforma s'ha conservat al lateral una magnífica imatge romànica de Sant Miquel vencent el monstre que representa Llucifer...

De la primitiva església romànica es conserven 3 absis i el campanar.
La planta actual de la catedral és d'estil gòtic. La seva construcció fou molt llarga i accidentada: entre els segles XIII i XVII.

A la dreta de l'altar es troba la capella de la Mare de Déu del Claustre, patrona de la ciutat des de 1653 en agraïment per haver deslliurat la població de la temuda pesta negra.

És una escultura romànica del segle XII realitzada en pedra obra de Gilabert de Tolosa.

El seu nom té l'origen en la creença que fou trobada dins del pou del claustre de la catedral per un nen que hi va caure accidentalment  i que salvà la seva vida miraculosament en ser abraçat per la Mare de Déu.

El claustre també va ser reformat en estil neoclàssic, però es conserva el magnífic portal romànic que comunicava la catedral amb el claustre.
Es creu que la imatge de Mare de Déu del Claustre possiblement va formar part de la decoració escultòrica d'aquest portal.

A la mateixa plaça de la catedral s'hi troba una de les 3 fonts que es construiren durant el segle XV per portar l'aigua a la ciutat.

Seguim el recorregut passant per la Plaça Major, porticada, on s'hi troben les cases senyorials d'antics mercaders.

Ens aturem també davant de la Casa de la Vila, antic palau del mercader Pere Puigdepons de Ratavilla d'Olius.

A la seva façana contrasten els dos escuts: el del mercader Pere Puigdepons i el de la ciutat de Solsona.

Els "cap de biga" que suporten les teulades dels edificis senyorials eren també una manifestació del poder econòmic d'aquells mercaders.
També passem pe la Torre de les hores, construïda el 1500 i que continua fent sonar el seu rellotge.

Però encara més coneguda perquè és un es celebra el gran acte del Carnaval: Pengen el ruc que vol menjar l'herba del campanar...

Aquí ho podeu veure. Cliqueu.

Vés per on que als solsonins se'ls anomena "mata-rucs"!


Última parada de la nostra visita a Solsona: La plaça de Sant Joan amb la font del segle XV coronada per una capella a l'advocació de Sant Joan Baptista.

Al darrere d'aquesta font hi ha una placa on s'hi pot llegir aquest bonic poema "Record de Solsona" de Josep Mª de Sagarra.

La nostra guia Esther ens deixa la foto de record de la nostra visita.

Si voleu veure més fotos, cliqueu aquí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada