Caminaires de les Faldes del Montseny

Caminaires de les Faldes del Montseny

dijous, 24 d’abril del 2014

Tagamanent-Pla de la Calma

Data de la sortida: 23 d'abril 2014
Sortida preparada per Lluís Rué.
Participants: 19 caminaires.
Recorregut: Desplaçament en cotxe fins a l'aparcament a sota del Tagamanent.
Pujada al Tagamanent- El Bellver - Ca l'Agustí- Pla de la Calma-Cruïlla del Sui. Retorn pel mateix itinerari.
Distància aproximada: 8,5 km

Un grup de 19 caminaires hem  tornat després de celebrar la Pasqua amb ganes de retrobar-nos per fer un clàssic: El Tagamanent (1.056 m)

Ens hem desplaçat amb cotxe en direcció a La Garriga,  fins arribar alls peus del Tagamanent on es troba molt ben habilitat un aparcament preparat per a excursionistes.
Dia assolellat i temperatura molt agradable: 10º C a les 9 del matí.




El castell, situat entre els antics comtat d'Ausona i comtat de Barcelona, tenia un gran valor estratègic i va tenir molta importància en aconseguir el domini del comtat de Barcelona. Es coneixen documents des de l'any 945 que ens indiquen que inicialment pertanyia al comptat d'Ausona, però després de nombrosos canvis a través de polítiques matrimonials  que incloïen com a dot el castell, va passar a formar part del comtat de Barcelona en temps de Jaume I (1269), qui en va cedir al seu fill Pere el Cerimoniós. A partir del s. XVI va deixar de tenir funcions militars i amb el pas del temps va acabar enrunat i desaparegut.



L'ascensió al cim del Tagamanent té un desnivell considerable, però el bon estat del camí i les petites parades per admirar el paisatge que es va descobrint tal com es va guanyant alçada, fan que les dificultats es superin amb facilitat fins arribar al cim.




Vam poder admirar l'amplitud del paisatge que ens ofereix el cim i també les restes arqueològiques del nostre patrimoni històric.



Església i rectoria de Santa Maria de Tagamanent





El cim està coronat per l'església de Santa Maria. En la seva restauració s'han trobat restes de l'antic castell. En l'actualitat, per tal de preservar les restes arqueològiques, el conjunt està encerclat per un a tanca, però que permet la seva visió.
Interior de l'església de Santa Maria.
La nau central és d'orígen d'estil romànic
les dues naus laterals es van afegir cap a 1619






















I dalt del cim, admirant tota la plana de Vic als nostres peu.



Magnífica panoràmica dels Cingles de Bertí i Les Guilleries.

La colla d'expedicionaris, al davant de l'església.
Novament reagrupats,  iniciem el camí cap al Pla de la Calma.















La primera parada és la casa de pagès "El Bellver" que actualment és un centre d'informació i una "Casa  Rural-Restaurant".

També deixem enrere "Ca l'Agustí", una antiga casa pairal convertida en un ecomuseu. "Parc etnològic del Tagamanent", però només obre els caps de setmana.
A partir d'aquest punt, començava el tram més llarg: seguint el GR-5 que travessa el Pla de la Calma fins a Collformic.

A mig camí hem fet la parada per esmorzar i per fer els preparatrius de les properes sortides.

En arribar a la cruïlla del camí que va cap al Sui hem fet un petit descans i hem decifit iniciar el camí de retorn. Avui és Sant Jordi, i  la majoria encara no hem comprat el llibre i la rosa.

Hem fet el retorn seguint el mateix sender, amb les boires ja desaparegudes i a l'horitzó la Mola de Sant Llorenç i Montserrat.
La temperatura molt més elevada: al voltant de 20º C.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada